Våra butiker

Växjö

En stormig natt i januari 1987 föddes jag rakt in i optikerbranschen. Mina tidigaste minnen kommer från pappas optikbutik. Under min uppväxt antingen hängde jag över hans axel eller befann jag mig i verkstaden och mekade.    

Utbildningen i Köpenhamn har 72 veckors praktik förlagd över 3 perioder. De första 6 månaderna var jag hos Thiele den danska kungliga hovleverantören av glasögon. Exklusiva märken, smakfulla och vackra miljöer. Det var fascinerande och lärorikt, men med en tydlig inramning mot överklassen. Senare kom jag att arbeta för Synoptik, vidare till Direkt Optik för att slutligen hamna hos Specsavers. De verksamheterna var organiserade på ett annorlunda sätt. Jag lärde mig förstå värdet i att ha tydliga mål, i att följa upp, utvärdera och streamlinea arbetsflöden. Även om organisationerna på många sätt var imponerande tedde sig det dagliga arbetet ofta ganska enkelriktat. Parallellt med detta så förändrades tiderna. Ögonmottagningarnas och optikernas verksamheter sammansmälte mer och mer. Detta intresserade mig och ledde så småningom till att jag tog en magisterexamen i klinisk optometri vid Karolinska Institutet. Där drillades jag i undersökningsmetodik, diagnostisering liksom lämpliga handhavanden av diverse sjukdomstillstånd.

 

Detta utspelade sig under mina tidiga tjugoår och jag var nog lite av en sökare. Jag begrundade tillvaron, läste böcker, såg på dokumentärer och föreläsningar. De tankar och idéer som grodde i mig stöttes och blöttes med studiekamrater, ofta mitt i Köpenhamns rika kultur- och nöjesliv. En vision om en holistisk optikbutik hade börjat ta form. En verkstad och en klinik. Vackra skräddarsydda produkter och god service utan pretentioner. Jag såg framför mig rofyllda miljöer och ett värnande om det personliga mötet. En plats där det gavs tid för nyanserna att träda fram. Jag ville skapa något seriöst och handfast utan att vara opersonlig eller tråkig. I juli månad 2013 öppnade jag Hagelins Optik på Sandgärdsgatan 9 i Växjö. Då liksom nu är målbilden densamma.    

Vad som präglat mig mest är ändå tiden hos min far, Bernt Hagelin. Han skolade in mig i en liten småländsk verksamhet med fötterna i myllan. Där fanns slip- och polermaskiner och lödstationer och optikerna kunde sitt hantverk. Tidigt lärde jag mig arbetets varje steg, från det första mötet med kunden till överlämningen av den färdiga produkten. Jag lärde mig att allt gick att fixa även om det ibland innebar en större ansträngning. Man försöker även om det är svårt. Man uträttar saker med en gång och gör sitt yttersta. Finns det en kärna i verksamheten så är det där. Redan som liten fick jag lära mig detta och först som vuxen insåg jag att det inte alltid är en självklarhet. För mig är det dock naturligt – den grund på vilken min verksamhet bygger.  

 

– Gustav Hagelin

 

Malmö

Optikerbutiken ligger i Odd Fellow-palatset på Gustav Adolfs Torg 51, en byggnad som härstammar från 1900-talets början. Lokalen rymmer undersökningsrum, kontaktlinsrum och butiksyta. Trots att vi befinner oss på 34 m2 känns lokalen både modern och rymlig. Detta har vi den prisbelönta arkitekten Jonas Lindvall att tacka för. I taket används paneler upplysta med indirekt belysning, vilket bryter upp de fysiska barriärerna i varje rum. En annan lösning ser vi i betoningen av rummets vertikalitet, exempelvis genom vår tre meter höga dörr.

 

Lokalen är något utöver det vanliga, precis som butikschefen Rasmus Ohlsson. Sedan i juli 2017 har han drivit butiken i Hagelins Optiks regi. Rasmus har en djupgående relation till familjen Hagelin. Han har arbetat som optikerassistent under Bernt Hagelin och studerat på gymnasiet och universitetet tillsammans med Gustav Hagelin. Detta gjorde att han blev det självklara valet när Hagelins Optik skulle anställa sin första medarbetare. Rasmus har i lika delar präglat och upprätthållit den anda som vi eftersträvar.

Kalmar

Butiken på Södra Långgatan 21 i Kalmar slog upp dörrarna i mars 2019, med detta var inte första gången som en Hagelin öppnade en optikbutik i lokalen. Redan 1984 flyttade Bernt Hagelin sin verksamhet hit. Före 2019 var det dock länge sedan en Hagelin var yrkesverksam i Kalmar och att igen få komma tillbaka till samma lokaler kändes onekligen som ett tillfälle att sluta cirkeln. 

 

Vi är certifierad partner till Memira, Nordens största leverantör av synfelskorrigerande behandlingar, eller refraktiv kirurgi. Samarbetet har sin huvudsakliga utgångspunkt från Kalmar. Det är även här som Gustav oftast träffas, även om han varje vecka befinner sig någon dag i butiken i Växjö. 

 

Utöver den mer avancerade kliniska verksamheten har vi samma utbud av glas och bågar som de övriga butikerna, en lika välutrustad verkstad och i stort samma personal.

Färjestaden

Butiken på Storgatan 8 i Färjestaden tillhörde fram till första juli 2020 Gustavs far Bernt. Självklart jobbar Bernt kvar och egentligen är det inte mycket mer än namnet som har förändrats.

 

Att få möjligheten att arbeta tillsammans med Bernt är för oss inte bara en ära, utan en möjlighet att få ta del av hans erfarenheter som sträcker sig tillbaka till 1960-talet. Att vörda rötterna till kunskap och bestå dem med sitt tålamod är viktigt, liksom att förhålla sig till moderna framsteg med en försiktig entusiasm – det tror vi är receptet på en lyckad slutprodukt. Det bästa vi kan erbjuda er idag förstås genom att ha god insikt i varje steg som ledde framåt. Med sådan bredd i kunskapen vågar vi lova att vi kan hjälpa dig att se så bra som du möjligt kan.

 

Vår förhoppning är att förnya butiken i Färjestaden utan att förändra den. Gustav är uppväxt i Bernts verksamheter och delar samma synsätt som sin far. En lite yngre Bernt har kommit till stan samtidigt som den äldre finns kvar. Vi tror inte att det kan bli mycket bättre än så.